В Бургас има много красиви стари сгради, голяма част от които

...
В Бургас има много красиви стари сгради, голяма част от които
Коментари Харесай

Историята на три архитектурни бижута от началото на XX век в Бургас

В Бургас има много  красиви остарели здания , огромна част от които жителите и гостите на града подминават всеки ден, без да подозират  каква е тяхната история  – по кое време и за какво са строени,  кой е техният проектант , какво е било тяхното предопределени и на кого са принадлежали. 

Арх. Атанас Сиркаров  в своята книга  „ Архитектурата на Бургас 1878-1940 година “  преглежда в детайли детайлите към построяването на десетки здания, като споделя и забавни обстоятелства за  техните притежатели , около които може да научите доста за историята на града. 

Миналата седмица Искра.бг ви сподели първите пет здания , които са разположени най-вече в региона на основната пешеходна улица „ Александровска “ в Бургас. Във втора част на материала ще ви покаже още три архитектурни бижута , като ви срещнем с тяхната любопитна история .

Катедрален храм „ Св. Св. Кирил и Методий “

Един от знаците на Бургас, намиращ се в самото сърце на града – на едноименният площад. Строен е в интервала 1897 – 1907 година по проекти на италианския проектант Рикардо Тоскани , който към този момент би трябвало да ви е добре прочут, в случай че сте прочели първа част на материала.

Храм „ Св. Св. Кирил и Методий “. Снимка: Искра.бг

Храмът е от вида трикорабна базилика . Вътрешността на катедралата се разделя от пет двойки носещи мраморни колони. Главният купол се извисява върху висок дванадесетстенен тъпан с прозорци. Върху красивия стъклопис на основния вход на катедралата са изобразени Кирил и Методий. Уникалните фрески са дело на известните български художници проф. Гюдженов и Кожухаров , стенописвали и църквата „ Св. Александър Невски “ в София.

Храм „ Св. Св. Кирил и Методий “. Снимка: Искра.бг

Първоначалното местонахождение на църквата е било на сегашният площад „ Тройката “ (площад „ Пазарний “). Следващото църковно настоятелство взема решение да сe пocmpou кaтедралния храм на мястото на остарялата дребна църквица , намираща се на настоящия площад „ Св. св. Кирил и Методий “. Средствата са събрани от българите в града , от Окръжната непрекъсната комисия и от Общинскomo ръководство. Ползвали са държавен заем и църковни доходи. Общата стойност на постройката възлиза на 13 330 000 лв. по курс 1929 година при окончателното ѝ довеждане докрай.

Храм „ Св. Св. Кирил и Методий “. Снимка: Искра.бг

В градоустройствено отношение тя лежи в центъра на геометричния кръг , получен от пресичането на две градски оси , разполовяващи тогавашната територия. В това геометрично средище постройката е обосновала оформянето на площадното пространство с невисок околен фасаден фон, над който нейният размер господства и подчертава площада.

През последните години храм „ Св. Св. Кирил и Методий “  претърпя съществени провали по структурата си при изкопните действия на подземния паркинг под площада и заради тази причина бе затворен за дълго време. Впоследствие бе укрепен и реставриран , с цел да добие настоящия си тип. 

Жилищна постройка, благосъстоятелност на Илия Керемдчиев

Къщата на Илия Керемидчиев е ситуирана на к ръстовището „ Св. св. Кирил и Методий “ и „ Цар Симеон I “ и постоянно притегля погледите на минувачите с красивата си архитектура. 

Жилищна постройка, благосъстоятелност на Илия Керемдчиев. Снимка: Искра.бг

Тя е застроена по двете улични регулационни линии и също по този начин е включена в ансамбъла към църквата. Построена е 1910 година за търговец, който посредством нея показва авторитет и благосъстояние .

Плановата комбинация на постройката, застроена върху 72 м2 повърхност, е построена върху схемата на стълбищен салон . Особеност на разпределението е да се откри решение за независимо влизане в двете западни стаи посредством триъгълно уширение на салона .

Кубето е с коничен „ шпил “ над втория етаж. Снимка: Искра.бг

Дебели 40 см външни носещи тухлени зидове и 15 см вътрешни разпределителни, дървено стълбище и гредоред дефинират структурата на постройката. Интериорът е доминиран от стенната украса, стълбищния стругован парапет и таблените порти .

Фacagume ca третирани в духа на сецесиона с живописни растителни орнаменти от мазилка , които макар своята изпъкналост, работят по-ckopo катo графика, в сравнение с кamo a pxитектурно-строителен подробност .

Добре е завършен з аобленият ъгъл на постройката с балкон в същата форма и с елегантен стоманен ажу- рен парапет. Кубето е с коничен „ шпил “ над втория етаж на къщата . В двора от изток има още един балкон в дъното на чупката, който частично взе участие в силуета по ул. „ Св. св. Кирил и Методий “ . Къщата е изцяло реставрирана в достоверния ѝ тип.

Хатевата къща

Безспорно една от най-красивите здания в Бургас , която през последните години тънеше в съсипия и имаше заплаха да бъде съборена, само че за благополучие сега се реставрира и се чака скоро още веднъж да добие цялостния си искра

Хатевата къща. Снимка: Община Бургас, списък

Намира се на същото кръстовище със постройката на Илия Керемдчиев. Строена през 1902 година за Никола Хатев , евентуално по пpoeкт на Puкардо Тоскани и арх. Св. Славов .

По планова комбинация разпределението на къщата е централна симетрична скица , с дълъг по цялата широчина на постройката салон със стълба, заделена с джам- 270 лък в неговото дъно. Симетрично от двете страни на салона са ситуирани четирите стаи с непосредствено влизане . Главният вход е в оста на постройката в ниша и се доближава по право намерено стълбище и трапецовидна площадка. Вътрешна стълба свързва къщата с помощната стопанска пристройка южно от нея. Всички стени и тавани в етажа са били богато декорирани в жанр „ рококо “.

Хатева къща. Снимка: Искра.бг

Външното apxumeктурно оформление е със западноевропейско въздействие , изразено с спестовни средства. Външните стъпала, четирите канелирани колони в ъглите на трапецовидната стълбищна площадка, балюстрите на парапета и подпрозоречните ниши, надпрозоречните корнизи и фронтони са от същия камък .

Хатева къща. Снимка: Искра.бг

Може би най-емблематичното нещо в къщата е кубето над входната врата . То е с остра пирамидална форма и е покрито с люспеста ламарина. Интересното за него е, че е съборено и възобновено през 1986 година ..

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР